U bevindt zich hier: Hoe werkt 't?
terug naar: Startpagina
Algemeen: Persbericht English info about Hale Dwoskin Seminar May 2009 Contact Disclaimer voor de gehele site

Zoeken naar:

Hoe werkt het?

Hoe werkt het?
Binnen de Sedona methode zijn diverse manieren van stress reductie en laten gaan. De meest basale methode is door middel van een aantal vragen kijken of je kan loslaten. Hier volgt een voorbeeld:

Stel je voelt je heel erg moe. Meestal heb je de wens dat het dan anders is, dat je bijvoorbeeld meer energie hebt. Je verzet je dan tegen een vervelend gevoel. Het is met dat verzet alsof je een strandbal onder water probeert te drukken waarbij de bal de moeheid voorstelt. Hoe hard je ook duwt, het wil omhoog komen en het zou kunnen dat je van het niet moe willen zijn, nog meer moeheid zal ervaren.
Sommige mensen zeggen: "Ik ben moe". In de Sedona methode leer je het onderscheidt te maken wie je bent en wat je voelt. Je voelt je moe, maar je bent niet die moeheid. Door niet meer te zeggen ik ben moe (of ik ben verdrietig, angstig, boos, etc.) maar te zeggen ik voel me moe, verdrietig, angstig, etc. neem je er al een beetje afstand van en kun je er beter naar kijken. Als je op deze manier naar moeheid kijkt kun je jezelf de vraag stellen of het voor je mogelijk is je niet meer te verzetten tegen dat gevoel van moeheid en zelfs dat gevoel er helemaal laat zijn, accepteert en zelfs verwelkomt.

En stel jezelf vervolgens de basisvragen:

Kan ik dit gevoel van vermoeidheid loslaten? (Ja/Nee)
Wil ik het loslaten? (Ja/Nee)
En zo ja wanneer? (Nu of Nog niet)

Merk je dat het loslaten niet meteen lukt dan kan het zijn dat onder dat gevoel een bepaalde behoefte zit die dat gevoel als het ware voedt.
Zo kun je behoefte hebben aan controle of macht of
behoefte aan zekerheid of veiligheid of
behoefte aan erkenning, goedkeuring of liefde en tot slot
behoefte aan bij een groep te horen of je juist te willen afzonderen.

Stel nu dat je het gevoel hebt dat je een behoorlijke behoefte hebt aan zekerheid en je wilt heel graag zeker zijn dat de moeheid niet door iets ergs komt en heel graag de zekerheid hebben dat het overgaat. Dan kun je jezelf afvragen of je meer zekerheid ervaart door het heel hard te willen. Dus helpt die behoefte aan zekerheid je om meer zekerheid te ervaren. Meestal niet. Je zou dan kunnen kijken of je de behoefte aan zekerheid kan loslaten. Bijvoorbeeld door het besluit te nemen: "Ik ga niet meer streven naar zekerheid, ik ga geen energie meer stoppen in het heel graag willen hebben van zekerheid, maar ik zal er op vertrouwen dat ik meer zekerheid of veiligheid in mijn leven zal ervaren."
Soms is dit besluit al genoeg om meer energie te ervaren of lichter te worden. Soms komt er dan bijvoorbeeld iets anders omhoog, bijv. de angst dat als je niet meer je best doet in het heel graag willen dat je dan bijvoorbeeld helemaal de controle verliest. Je zou dan zowel de angst als de behoefte aan controle kunnen gaan loslaten.

Voor meer voorbeelden zie de onderstaande filmpjes:

Loslaten van slechte gewoonten

Loslaten van boosheid

Loslaten van kleine ergenissen

Loslaten van depressieve gedachten

Leren iemand te vergeven